0
Košík
Žádné produkty v košíku.

Vitamín C, vše o něm a jaké máme zdroje céčka

Vitamín C a jeho důležitá role v našem těle. Jaké zdroje vitamínu C máme a proč ho naše tělo potřebuje, to je hlavní téma tohoto článku.

V čem nám céčko pomáhá:
  1. Pomáhá s celou řadou problémů, od zlepšení trávení, krvetvorby, pružnosti a průchodnosti cév přes kožní potíže až po podporu organismu při rakovinovém nádoru.
  2. Má protiinfekční účinky, pomáhá proti všem druhům nachlazení, chřipce a angínám.
  3. Odbourává škodlivé látky v těle, čistí ho.
  4. Pomáhá při zahlenění i zápalu plic.
  5. Posiluje a revitalizuje tělo při celkové slabosti.
  6. Urychluje rekonvalescenci.
  7. Podporuje i odolnost vůči stresu, a tím opět celkovou obranyschopnost
  8. Posilou pro imunitu jsou hlavně plody, které se pojídají čerstvé

Trápí vás zvýšená únava, častá rýma nebo viróza či chřipka? Vitamín C je naprosto zásadní pro náš imunitní systém. Funguje jako čistič. Nedostatečným příjmem vitaminů, především vitaminu C riskujeme časté nachlazení, zvýšenou únavu. Zásobu vitaminu C si organismus vytváří na jeden, maximálně dva dny, nelze se jím tedy předzásobit a musí být přijímán denně. Vitamín C je kyselina L–askorbová.

Najdeme ho prakticky v každém čerstvém ovoci a zelenině. Většina lidí má céčko spojené s citronem, ten ho však nijak závratné množství neobsahuje. Například paprika ho poskytuje ve srovnání s citrónem více než dvojnásobek. Nejvíce céčka potřebují lidé s krevní skupinou „0“.

Doporučená denní dávka pro zdravého dospělého člověka je 80 mg. Skutečná potřeba našeho těla je ještě vyšší. Zvýšený příjem pak potřebují kuřáci, starší a nemocní lidé, těhotné a kojící ženy, ale také sportovci a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.

Vitamín C je totiž extrémně citlivý na teplotu a na oxidaci světlem a kyslíkem. A to platí prakticky pro všechny potraviny a většinu živin – čím více zpracované jsou, tím nižší obsah vitamínů budou mít. Takže jestli si dáte citrón do horkého čaje, moc céčka do sebe tímto způsobem nedostanete.

Můžeme si vybrat mezi přírodními a umělými zdroji vitamínu C. Vitaminy se získávali výhradně z přírodních zdrojů – bylin a plodů. Pak se začaly vitaminy z těchto přírodních zdrojů uměle izolovat a na počátku minulého století syntetizovat chemickými procesy. Přestože z hlediska chemické struktury jsou identické s přírodními, bývá jejich působení mnohdy odlišné. Syntetický vitamín C je prostě jiný než přírodní. V přirozených zdrojích se totiž vitaminy vždy vyskytují společně s dalšími látkami, které zlepšují vstřebatelnost, využitelnost a umocňují jejich účinnost a v tom je to celé tajemství.

Pojďme se podívat jaké céčko si můžeme dopřát, existují 3 základní typy:
Čistá kyselina L-askorbová

Může být přírodní nebo syntetická, na vstřebatelnost a působení v těle to nemá žádný vliv. Pořád je to kyselina. Tato forma se hodí nejlépe pro nárazové použití, když na vás  něco leze. Když do sebe dostanete 1000 mg každou hodinu, vaše tělo dostane ,,injekci“ a nemoc se vám vůbec nemusí rozjede anebo se z ní dostanete rychleji.

Jen pozor na projímavé účinky, které vysoké dávkování může způsobit. Pokud se to stane, znamená to, že už máte dost. Máte i odpověď na otázku, jestli se můžete předávkovat céčkem, můžete, a poznáte to tak, že se po…Takto vysoké dávky céčka berte hlavně když se cítíte mizerně. Dlouhodobé užívání může dráždit žaludek. Pokud máte citlivý žaludek, nebo dokonce vředy, či gastritidu, není pro vás vhodná vůbec.

Minerální askorbáty

Jsou to minerály navázané na kyselinu askorbovou. Mezi nejznámější patří askorbát sodný, hořečnatý nebo vápenatý. Jejich výhoda tkví v tom, že minerální látka snižuje kyselost a komplex je pak šetrnější k zažívání. Ani zde ale není vhodné dlouhodobé užívání. Je třeba brát v úvahu fakt, že s vitamínem C přijímáme i danou minerální látku. Tedy pokud máte například vyšší tlak nebude pro vás vhodný askorbát sodný – sodík jak známo tlak zvyšuje. Askorbát vápenatý zase nedoporučuji při sklonech k močovým kamenům – může zvyšovat tvorbu kalcium-oxalátových konkrementů.

Liposomální vitamín C

Liposomal C je v současnosti považovaný za nejlepší a nejkvalitnější formu. Liposomy jsou v podstatě miniaturní kapénky tuku. Tato forma je šetrná k trávicímu traktu – kapénky jednoduše nepustí kyselinu do přímého kontaktu se sliznicí. Liposomy také zvyšují vstřebatelnost céčka a jeho dostupnost buňkám. Naše buňky mají totiž membrány tvořené takzvanou fosfolipidovou dvojvrstvou a tou dokáží procházet pouze látky rozpustné v tucích. Proto céčko ,,obalené“ kapénkami tuku do buňky pronikne mnohem lépe.

Když si kupujete vitamíny, vždy čtěte přesné složení! A to neplatí pouze o céčku. Nekupujte si doplňky, které obsahují pouze desítky miligramů, jsou to vyhozené peníze, bohužel jich jsou plné lékárny A bacha na to, to co je nejdražší nemusí být nejlepší. Další, co vás ve složení musí zajímat jsou přídatné látky – v ideálním případě žádné. Doplňkem si chceme pomoci, ne si přitížit zbytečnými konzervanty a plnidly, které jsou taktéž typické pro běžné, nejvíce prodávané přípravky z reklam. Pokud si nechcete do těla dávat cokoliv umělého, sáhněte po přírodním zdroji vitamínu C.

Přírodní zdroj céčka

Rakytníkový koktejl je skvělou volbou pro všechny, kteří chtějí dopřát svému tělu pořádnou dávku vitamínů! Proč jsme vybrali právě rakytník?

Má obsah vitamínu C daleko vyšší než černý rybíz, pomeranče nebo kiwi. Cenné látky v něm najdete ve vysokém množství, a navíc v ideálním poměru. Ten zaručuje, že rakytníkový koktejl využije tělo bezezbytku a jeho obranyschopnost výrazně posílí. Odborníci uvádějí, že jedna bobulka rakytníku obsahuje desetkrát víc vitamínu C než pomeranč a pokryje denní dávku tohoto vitamínu.

Jak si připravit rakytníkový koktejl? Postup je velmi jednoduchý:

Rozmixujte plody rakytníku tyčovým mixerém, přidejte vodu a vytvořte si koktejl (nepřidávejte cukr, pokud potřebujete sladit, zkuste med) nebo 1/2 – 1 lžičku snězte a zapijte vodou nebo čajem

Rakytník můžete pěstovat, je ale i běžně k dostání a jeho cena vás příjemně překvapí. Plody se navíc dají zmrazit a vydrží tak cca 7 měsíců.

Starejte se o svoje tělo a dopřejte mu dávku céčka, kterou si zaslouží. Bude vám vděčné. Je to jednoduché, stačí začít, držím palce Vaše Pavla.